​Historisk skib søsættes med stabelafløb fra Hobro Værft​​

Svend Nielsen & Herdis Myginds fond har doneret 40.000 kr. til projektet

Gennem flere år har der været bygget på et spændende historisk træskib på Hobro Værft. Under telthusets dug har de besøgende kunne følge med i det store restaureringsprojekt af Krydsjagt 7, som er bygget i 1890 på NF Hansens værft i Odense. I 2004 blev skibet reddet i Tyrkiet og bragt i Hobro med støtte fra flere fonde med Skibsbevaringsfonden som projektledelse. Hobro Værft og Maritimt kulturcenter Mariagerfjord har stået for renoveringen og med bådebyggerhåndværk bragt skibet tilbage til original stand.

Til sommer d. 1. juli kl. 15.00 fejres mange års arbejde med at bringe træskibet tilbage med en søsætning med stabelafløbning som Svend Nielsen og Herdis Myginds fond har støttet med 40.000 kr. Det er mange år siden der sidst blev søsat et træskib på denne gamle metode som er 4 gange så dyrt som et kranløft ned i havnebassinet. Men for Peter Leth og alle der har arbejdet på Krydsjagt 7 er brugen af den gamle originale metode til søsætning en vigtig del af den samlede fortælling på skibet. Det sker sammen med Nordisk Skude Træf der også er i Hobro denne dag. Så der er masser af træskibe og maritim stemning på havnen i Hobro.

Stabelafløbning kræver en go plan

En stabelafløbning/søsætning kræver en masse planlægning og et godt tegningssæt af selve konstruktionen. Arkitekt Morten Thomassen, der selv er uddannet bådebygger på Hobro Værft, har stået for tegningerne af den historiske konstruktion. Ved hjælp af 4 egetræsslisker der smøres ind i oksetalg og brun sæbe og et 12 meter langt I jern som alt sammen monteres under skibets køl, klargøres skibet til søsætning. 80 kiler slås herefter ind under for langsomt at krænge bagenden op til et punkt hvor skibet glider fremad ned i havnebassinet.

Krydsjagt 7 er lige nu ved at blive malet færdig og klargjort til at bygningen af stabelafløbet kan begynde. I løbet af en uges tid er dette på plads og skibet kan endelig klargøres til søsætningen. 

Fond støtter lokalt

Svend Nielsen & Herdis Myginds fond støtter mange lokale projekter i Mariagerfjord via 2 uddelinger om året. Sidder der lokale foreninger el enkeltpersoner og læser dette modtager fonden ansøgninger via formular på hjemmesiden. Se mere om fonden på deres hjemmeside https://nielsenogmygindfond.dk/

Du kan se meget mere om søsætningen af Krydsjagt 7 via stabelafløbning og hele Nordisk Skudetræf eventen på hjemmesiden https://skibstoemrerhuset.dk/nordisk-skudetraef-2023/