Svend Nielsen & Herdis Myginds Fond støtte løfter Fyrkat Q pigefodbold i Mariagerfjord området til nyt niveau

Den lokale fond støtter bredt i Mariagerfjord kommune og til projekter som ikke støttes af offentlige eller andre midler. Ved sidste uddeling valgte fondens bestyrelse at støtte Fyrkat Q med 61.000 kr. Netop det sociale element i ansøgningen faldt i fondens smag, da det lå nu afdøde Svend Nielsen meget på sinde at fonden skulle støtte op om sociale initiativer i lokalområdet.

Lars Buus og resten af Fyrkat Q staben er frivillige, det arbejder for at give pigerne i Mariagerfjord området en fodbold afdeling, af høj kvalitet, med fokus på fodbold og trivsel. Som en del af denne målsætning er det nødvendigt at være mere social anlagt og tænkende i planlægningen, end hos drenge fodboldspillere.​

Der er stor forskel i måden vi planlægger træning og socialt samvær på i forhold til piger kontra drenge. Da vi søgte om støtte fra Svend og Herdis Fonden delte vi det op i støtte til rekvisitter og en dedikeret indsats for at styrke det sociale kammeratskab på holdene i Fyrkat Q. Baggrunden for dette er at pigerne vægtet det højt i forhold til at vælge fodbolden som sportsgren. Og desto ældre de bliver desto vigtigere bliver det i forhold til at fastholde dem. - udtaler frivillig leder/træner Lars Buus. Hans egen datter spiller på U 14 holdet og langt de fleste frivillige har selv piger i fodboldafdelingen.

Fyrkat Q tager det sociale alvorligt og opbygger relationer mellem spillerne ved at sikrer at hvert hold får del i donationen. Eksempelvis har U 12 netop afholdt en anderledes mandagstræning med efterfølgende spisning og hygge. I stedet for kant, kamp og fysisk træning stod den på tillidsøvelser, (fodbold)rundbold og straffesparkskonkurrence. Aftenen sluttede de af med pølser, pastasalat og sodavand i hyggeligt fællesskab.

De donerede penge til sociale ting bliver brugt med fornuft. Vi får lavet events helt ned til ca. 200 kr. pr deltager for et 2- dagsarrangement ved at vi laver det her i Hobro og har frivillige til mad delen. – fortæller Lars Buus mens han står på Hobro IK-træningsanlæg og hjælper med træningen af U 14.​

​Fyrkat Q er ikke en traditionel fodboldklub med en afdeling hvor de 4 deltagende klubber IF Jarl Arden, Valsgård IF 83, Mariager Idræts klub og Hobro Ik pigefodboldspilere indgår. Det er moderklubberne der har medlemmerne hvor Fyrkat Q er en afdeling der så får tilskud fra hver klub ud fra det antal spillere hver klub leverer. Deen konstellation gør at de økonomiske muligheder er stærkt begrænsede. Donationen fra Svend Nielsen & Herdis Mygind Fonden giver Fyrkat Q muligheder, som var umulige tidligere.


Fyrkat Q klubfællesskabet sikrer fodbold tilbud til piger.

I flg. DBU’s medlemstal var 2021 året hvor en tilbagegang i kvindefodbolden siden 2014 blev vendt til fremgang med 69835 pigespillere. Før 2014 var 2012 det år hvor flest kvinder spillede fodbold med 77889 medlemmer i de danske fodboldklubber. Se mere her : https://www.dbu.dk/om-dbu/medlemstal/

I Fyrkat Q har de ca. 120 spilere fordelt på hold fra u 11 og op til u 18. De yngste pigespillere er i de respektive klubber for at begrænse transport og hvert hold kan spille med færre spilere i de små rækker hvilket er sværere desto ældre pigerne bliver. Fyrkat Q sikrer via klubfællesskabet, at der er et fodboldtilbud for u 11 og op ved at kunne stille fælles hold. Manglende antal spillere i en årgang i en klub var problemet for alle de lokale klubber og Fyrkat Q ideen blev skabt. Der er endnu ikke et senior hold, men det er håbet det kommer når fodbold pigerne kommer op gennem rækkerne.

Med donationen har Fyrkat Q haft mulighed for at gøre en masse for fodboldpigerne i Mariagerfjord området.​