Fondsmidler til ny teatermusik

Svend Nielsen og Herdis Myginds Fond har i den seneste uddelingsrunde betænkt Himmerlands Teater med 82.500 kr. Pengene skal bidrage til udarbejdelsen af nykomponeret musik til teaterforestillingen, ”Frihed, Lighed og Laks”, som produceres i foråret 2022.

Forestillingen er en lokalhistorisk fortælling om Mariagerfjord baseret på personer og begivenheder i den turbulente periode fra 1900 til 1930. Den er samtidig kulminationen på sæsonens tema om kvinder.

Himmerlands Teater er ledende aktør i projektet. Teaterleder Susanne Sangill og skuespiller Ronny Sterlø varetager instruktionen, og Nick Pedersen fungerer som scenograf på opsætningen. Samtidig bliver det den prisvindende dramatiker, Brian Wind-Hansen, der skal bringe publikum tilbage til Mariagerfjord i begyndelsen af 1900-tallet. Brian Wind-Hansen har erfaringer fra historiske dramaer, musikteater og egnsspil.

”Frihed, Lighed og Laks” beskrives som en hjertevarm komedie om kærlighed, køn og klassekamp, der tager udgangspunkt i to unikke skæbner; den ene fra Hadsund og den anden fra Hobro. Jørgen, der gør alt, hvad der forventes af ham, og Hedvig, som ikke finder sig i noget som helst. Forestillingen centrerer sig om en brydningstid, hvor kvinderne ønskede stemmeret, industrialiseringen var i kraftig fremmarch, og hvor bønderne kæmpede for ret og jord. Samtidig lå første verdenskrig lige om hjørnet. Midt i det hele står Jørgen og Hedvig med hver deres drømme og forventninger. De rækker ud mod hinanden, men er det mon mere end fjorden, der skiller dem? Ét er dog sikkert: De store forandringer går ikke stille for sig, og det kan umuligt ende lykkeligt for alle.

Forestillingen er inspireret af autentiske begivenheder, steder og personer fra Mariagerfjord, og musikken spiller en stor rolle i opsætningen. Den er både stemningsdannende og en vigtig del af fortællingen. Derfor ønsker Himmerlands Teater ny musik komponeret specifikt til fortællingen om Mariagerfjord. Komponist og musiker Mads Horsbøl komponerer musikken, der skal skabe stemning og bygge bro mellem fortid og nutid, publikum og scene. Mads Horsbøl har tidligere arbejdet på adskillige produktioner på Himmerlands Teater og har derfor god forståelse for teatrets identitet. I øvrigt understøtter donationen også en anden særlig forbindelse, idet Herdis Mygind i 2020 skænkede Himmerlands Teater det smukke, hvide klaver, som står i foyeren.

”Frihed, Lighed og Laks” skal efter planen opføres i perioden fra den 4. til den 21. maj.

Himmerlands Teater har fået 82.500 kr. fra Svend Nielsen og Herdis Myginds Fond til udvikling af nykomponeret musik til forestillingen ”Frihed, Lighed og Laks”.

Klik på banner og læs mere om forestillingen ​